Bijgewerkt op 28-7-2020

  • Instagram
  • Wix Facebook page
  • LinkedIn App Icon

Lezing over kunstkring De Ploeg

February 12, 2018

Dit voorjaar organiseren Marleen en Renate een aantal activiteiten die samenhangen met het jubileumjaar voor kunstkring De Ploeg. Donderdag 15 maart vindt in De Blauwe Schuit, in de theaterzaal, een boeiende lezing plaats: Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928.

Honderd jaar geleden, in 1918, wordt in Groningen kunstkring De Ploeg opgericht. Een aantal jonge kunstenaars, waaronder Jan Wiegers, Jan Altink en Johan Dijkstra, bundelt de krachten, om het Groninger kunstlandschap eens flink om te ploegen, vandaar de naam. Al snel sluiten anderen zich aan, zoals H.N. Werkman, Jan Jordens en Jan van der Zee. De vernieuwingsdrang breekt in Groningen pas echt goed door nadat Jan Wiegers tijdens een gezondheidskuur in Davos bevriend raakt met de Duitse expressionist Ernst Ludwig Kirchner. Terug in Groningen raken zijn Ploegcollega’s gegrepen door de nieuwe vormen, kleuren en technieken die hij introduceert. Het inspireert tot het ontstaan van het opzienbarende Groninger expressionisme. In landschappen, portretten en stadsbeelden vlamt de nieuwe schilderkunst op. In de grafiek ontstaan etsen ‘als een bom’, zoals Johan Dijkstra het beschreef. En naast het expressionisme bloeit ook de abstracte kunst op met Wobbe Alkema, H.N. Werkman en Jan van der Zee.

Het Groninger Museum richt dit jaar van 26 mei tot 4 november met een omvangrijke expositie de aandacht op de hoogtijdagen van De Ploeg, de jaren 1918-1928. In deze lezing loopt Jikke van der Spek, co-conservator van de tentoonstelling, hier alvast op vooruit.

 

 

Please reload

recent nieuws

April 21, 2020

Please reload

Archief
Please reload

Search By Tags
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now